OP ONS VAKMANSCHAP KUNT U BOUWEN


 Vrijblijvende offerte   0472 60 17 88

Papvoegen, bureren of chipperen met Chris Hellemans

Vraag hier naar een offerte

Chipperen, ook bekend als papvoegen, is een gevelbewerkingstechniek die steeds populairder wordt bij zowel nieuwbouwwoningen als renovatieprojecten. Deze methode, die een tijdloze uitstraling creëert, combineert traditionele en moderne elementen. Chipperen, vernoemd naar architect David Chipperfield, is een middenweg tussen klassiek voegwerk en kaleien en geeft gevels een extra prestigieuze en authentieke look.

Deze techniek is vooral geschikt voor niet-gevoegde gevels en kan, onder bepaalde voorwaarden, ook bij renovaties worden toegepast, mits de voegen nog in goede staat zijn. Chipperen werkt het best op zuigende gevelstenen; geglazuurde of hydrofoob behandelde stenen zijn minder geschikt.

Er zijn verschillende uitvoeringen van chipperen, zoals gesluierd voegen (Seifert-sluier), waarbij een sluier van chippermortel over het geveloppervlak achterblijft, en de geschakeerde techniek (bureren of papvoegen), die een speels effect creëert door variatie in de bedekking van de stenen. Dekkend chipperwerk bedekt zowel de voegen als de stenen bijna volledig en is ideaal voor gevelrenovaties en strakke nieuwbouwprojecten.

Voorafgaand aan het chipperen is het aan te raden om proefstalen te plaatsen, aangezien elke gevelsteen anders reageert. De techniek wordt bij voorkeur uitgevoerd in droge perioden tussen april en oktober en in een latere afwerkingsfase van het gebouw.

Het proces begint met het afdekken van werkzones en het aanbrengen van een primer (Chipper Fix) om de porositeit te regelen en de aanhechting te bevorderen. De chippermortel wordt vervolgens aangebracht en nabewerkt met diverse gereedschappen, afhankelijk van het gewenste effect.

De voordelen van chipperen zijn talrijk: het beschermt het metselwerk, geeft een prestigieuze uitstraling, is milieuvriendelijk en duurzaam, en helpt vochtproblemen te voorkomen door zijn dampopen karakter. Bovendien kan de gevel behandeld worden met een ademende hydrofuge voor extra bescherming tegen vuil en vocht, terwijl de dampopenheid behouden blijft.